I alla fall vad vi vet hittills.

När vi skadar oss, drabbas av en förkylning eller när något annat händer som utlöser en reaktion från vårt immunsystem, skickas en mängd vita blodkroppar till skadan, virusen eller bakterierna för att börja begränsa skadorna och läka kroppen igen.

Väl på plats släpper blodkropparna ifrån sig fria radikaler som tar död på skadade celler och bakterier.

En fri radikal är, i det här fallet, en syreatom som saknar en elektron. När denna atom kommer i kontakt med en molekyl eller cell, tar den en elektron från den.
Om de fria radikalerna tar från skadade celler, virus eller bakterier tar de död på inkräktarna, men om de stjäl från friska celler kommer dessa celler att skadas och dödas av immunförsvaret, vilket skadar fler friska celler och en kedjereaktion har startat.

Den första reaktionen, när radikalerna dödar skadade celler och bakterier, märker vi genom att såret blir svullet, rött och varmt.

Den andra reaktionen kan ske så långsamt att vi inte märker av den förens efter kanske flera år. Vi har drabbats av en låggradig inflammation, som kan påverka vår hälsa utan att vi vet att den är där.

För att dämpa de fria radikalernas framfart behöver vi antioxidanter.
Antioxidanter är fria elektroner, som kan reagera med de fria radikalerna för att oskadliggöra dem och dämpa radikalernas angrepp på friska celler.
Det vanligaste sättet att få i sig antioxidanter är via maten, men fria elektroner finns även i överflöd på jordens yta.

Det är här begreppet ”jordning” kommer in.

Alla som någon gång fått en elektrisk stöt, vet att huden och kroppen leder elektricitet, eller elektroner. Det gör att vi kan ta upp fria elektroner från jorden, när vår hud har kontakt med den. Dessa elektroner fungerar som antioxidanter, och dämpar inflammationer i kroppen.

Den här sidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan, accepterar du att vi använder cookies.