Hälsa är ett svårt begrepp att definiera när man väl börjar fundera på det. Det har tagit mig flera veckor att skriva denna blogpost, då en ny vinkling dyker upp precis när man tror att man kommit på något.

Enligt Världhälsoorganisationens (WHO) definition från 1948[1], som är den mest använda, är hälsa ”ett tillstånd av fullständigt fysiskt, psykiskt och socialt välbefinnande, inte endast frånvaro av sjukdom och funktionsnedsättning.

man and child walking near bushes during daytime
Photo by freestocks.org on Pexels.com

När jag tänker på hälsa är det nog oftast ”frånvaro av sjukdom och funktionsnedsättning” jag tänker på, så det är intressant att hälsa även definieras som ”fullständigt fysiskt, psykiskt och socialt välbefinnande”.

Jag lyssnade på en föreläsning där hälsans ”ramverk” bestod av fyra pelare och det gör det lite enklare att hitta en väg till bättre hälsa. Det blir något mer konkret att hålla sig till och arbeta med på vägen mot bättre hälsa.

Kan vi hitta en balans mellan dessa pelare, som fungerar för oss, har vi gjort oss själva tillgängliga för hälsa.

Pelarna är välkända, utom möjligtvis den sista, men de är fortfarande grunden för hälsa.

De fyra pelarna är:

  • Kost
  • Motion
  • Vila
  • Gemenskap

Om dessa pelare kan det sägas hur mycket som helst, men jag tänker skriva en serie inlägg om hur jag tänker runt dem.

Jag tror inte på mirakelkurer som ska fixa allt med ett piller, utan jag tror att vi många gånger måste prova oss fram till vad som funkar bäst för oss personligen. Vi är alla olika, med en unik kropp, så därför kan det som fungerar bra för den ene fungera sämre för den andre.

Många saker kan vi dock fastslå är skadligt för oss alla såsom tobak, droger, alkohol, snabbmat med mera, medan annat som anses nyttigt kanske inte är det för just dig. Här kan man få prova sig fram för att hitta det som fungerar bäst för en själv.

Den här sidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan, accepterar du att vi använder cookies.